Istrajnost i volja

Istrajnost bismo mogli definisati kao voljno vođenje određene akcije kroz relativno dug vremenski period. Ova definicija ukazuje na neophodnost sticanja volje. Bez snažne volje ništa vredno pomena u životu ne možemo da postignemo. Volja je pokretačka snaga, neophodni činilac istrajnosti.

U hatha jogi je istrajnost od izuzetnog značaja. Zadržavanje u joga položajima – asanama, na čemu hatha joga praksa insistira, trenira našu volju, naš um, a svakako zahteva i fizičku snagu. Vremenom shvatamo da spoljašnji faktori utiču na nas samo do određene mere. Vođeni ovim saznanjem uzimamo sudbinu u svoje ruke.

Istrajnost i navike – sile koje nas sputavaju

Ovo je, priznajem, smela izjava. Dozvolite da pojasnim. Ako obratimo pažnju, primetićemo da većina ljudi živi prateći ustaljene navike, jureći za stvarima koje im pružaju zadovoljstvo, i bežeći od onih koje im se manje sviđaju. Stižu li da se zapitaju zašto im nešto prija, a nešto ne? U društvu u kom mi živimo, gde je ritam života neverovatno brz, sve je uređeno tako da čovek može lako da pobegne od samog sebe, okružen mnoštvom dešavanja gotovo konstantno.

Svi imamo neke preferencije u životu, i, mada nismo toga svesni, određeni uticaji ih osnažuju. Astrologija se bavi tim uticajima nebeskih tela na pojedinca i njegov život. Planete svojom gravitacionom, ali i simboličkom silom, utiču na naše živote, vukući nevidljive konce. I, mada će nam proučavanje naše natalne karte pomoći da pronađemo skriveni smisao, bolje razumemo sebe i sopstveni život, te i otklonimo određene frikcije, ovde se naš posao ne završava.

Joga teži sjedinjavanju opozita u nama samima, te sticanju celovitosti. Time, umesto da stalno bivamo gonjeni ka nečemu, ili od nečega, stvaramo prostor za svesnu odluku i akciju. Postajemo mirni i prisutni. Ovakva klima u nama samima otvara nepregledne mogućnosti.

Želiš da otkriješ sopstvene mogućnosti? Shvataš da je volja neophodna za dubinske promene i želiš da je treniraš? Pridruži se mojim treninzima. Kontaktiraj me.