Transformacija i joga: ulaganje u sebe

Transformacija i početak smaka meni poznatog sveta naslućivali su se davne 2012. godine. Sa mojih 16 godina prošla sam kroz raskid prve prave veze. Kao što to često biva, ovaj potres naterao me je da više razmišljam o sebi. Mnoge noći provela sam čitajući i kontemplirajući o ljudskom umu. Kao dete razvedenih roditelja imala sam jaku potrebu da budem voljena, a konflikt u meni nije mi dopuštao da gajim skladne odnose.

Knjige popularne psihologije pomagale su mi da stavim stvari u perspektivu, i pogledam sebe i svoje odnose sa ljudima iz mnoštvo uglova. Međutim, uvek bih se saplitala na narednom koraku – primena. Sve bi bilo super dok sam razmišljala, dolazila sam do mnogih, kako sam ja doživljavala, velikih rešenja, inspiracija je tekla i stranice mojih dnevnika su se punile. Ali, kada bi došao trenutak za primenu, impulsivno bih se ponela uvek na sličan način i život mi je donosio suštinski iste lekcije. U meni je tenzija rasla. Transformacija, ali kako?! Kako da izađem iz kaveza sopstvenog uma? Rešenje je u mojoj glavi, mislila sam. Ali zašto mi onda razmišljanje ne pomaže?

Nagoveštaj


Mnoštvo puta nailazila sam u literaturi na meditaciju. Onda sam jednom odlučila da izguglam i saznala da je meditacija deo joge. “Mogla bih da krenem na jogu”, pomislila sam. U to vreme joga studio nije bilo lako naći, posebno u kraju poput Rakovice. Jednog dana sam otišla do teretane u naselju iznad mog i, na moje čudo i radost, nudili su časove joge. Samo sam banula u terminu naznačenom na flajeru. Moja instruktorka, postojana, bistra i izuzetno fleksibilna žena koja je već tada imala preko 70 godina me je dočekala. Godine su se na njenom telu slabo ocrtavale. Moje, međutim, nije bilo tako spremno…

Do sale mi je trebalo oko 15 minuta, od toga 10 uz veliku uzbrdicu i najveće stepenice na svetu – do Skojevskog. Simbol manastira na vrhu planine. Pušačka pluća nisu se radovala tome. Časovi su mi uglavnom bili jako naporni. Sećam se koliko često sam gledala u sat i ka vratima, razmišljajući da ustanem i napustim salu. Moje telo bilo je slabo i jako kruto, a telesna transformacija sporija nego kod drugih. Čak i najjednostavniji položaji poput sedenja na podu pravih nogu i leđa, takozvana dandasana, predstavljala mi je veliki napor. U to doba moj dom je bio pogođen svetskom ekonomskom krizom. Mesečno sam od mame dobijala 1000 dinara, što nije bilo dovoljno ni da pokrije 10 dana užine u školi. U retkim prilikama, obično oko praznika, dobila bih od familije iz Bosne i Hrvatske nešto novca. Ta ušteđevina je kratko trajala. Išla sam par meseci na jogu, a zatim prestala.

Transformacija s jogom i meditacijom

Transformacija – drugi pokušaj


Par godina kasnije ponovo sam krenula na jogu. Koliko god da mi je bilo teško, tehnike relaksacije na kraju časa i mir koji sam osećala nakon joge bile su vredne. Taj doživljaj za mene je bio magičan i prvo slično iskustvo u mom životu. Tada sam ponovo bila u dugoj vezi, i isti patern haotičnosti odnosa se pojavio. Bila sam opsesivna, preopterećena neprestanim razmišljanjem o tom odnosu sa muškarcem kojeg sam volela, koji je tonuo sve dublje u mrak i beznađe. Joga je bila svetlost na kraju tunela. Jednog dana zamolio me je da mu pozajmim novac. Bio je u nekom ozbiljnom dugu, i ja sam mu, sećam se, dala 3000 dinara koje sam trebala da platim za mesec joge. Nikad mi ih nije vratio, a bilo mi je glupo da tražim. Smatrala sam da treba sve da delimo, pa i nedaće. Nisam se vraćala na časove.

Više od godinu dana me je mučio taj smešni dug koji mi se tada činio ogromnim i nedostižnim. Razmišljala sam o strogom pogledu moje instruktorke dok joj vraćam trudom i znanjem stečeni novac. Bilo me je sramota. Uvek bih, prolazeći nedaleko od sale, oprezno gledala levo-desno u strepnji da ću je sresti…

Iskupljenje


Naredni put kad sam od familije dobila dovoljno novca zaputila sam se. Popela sam se uz iste ulice, uz iste stepenice. Krenula sam ka menjačnici. Usput sam srela instruktorku. “Mirta, pa gde si ti” bile su njene izazivačke reči. Crvenih obraza sam joj objasnila da sam baš došla da je vidim, ali moram prvo do menjačnice i dolazim. Ne znam da li mi je poverovala i ta me je pomisao tištila.

Zamenila sam novac i došla do teretane. Stidljivo sam prišla instruktorki. Nisam htela mnogo da joj objašnjavam o pozajmici i besparici. To je bio moj dug njoj i odgovornost je bila apsolutno moja. “Evo me… Nisam imala novca. Izvinjavam se. Volela bih i da nastavim da vežbam ali moram da zaradim za članarinu.” Zabrinuto je rekla: “Pa kakvo si ti to samoodrživo dete?” Sa svojih 20 godina i studentskom brigom, bila sam negde između detinjstva i odraslosti. “Pa eto, tako je.” Nervozno sam se smejala. Sećam se i da mi je u nekoj narednoj prilici ponudila manji iznos članarine, ali ja sam već odlučila da novac više neće biti moj problem. Vreme je da odrastem. Uostalom, ona i te kako zaslužuje naknadu za svoj rad. Stvarno sam joj neizmerno zahvalna. Moja transformacija i dalje je bila daleko…

“Odlučila sam, krećem na jogu!” – transformacija i nova snaga


2016. godine u sebi sam otkrila novu snagu. Odlučila sam da želim da živim potpunije, da izađem iz zone komfora. Tada sam pokrenula neke nove projekte, upoznala mnoštvo novih ljudi, i pročitala za mene najtransformativniju knjigu ikada. Pokušavala sam i da vežbam samostalno koristeći uputstva Ajengara iz “Svetlosti joge”, koju mi je već bivši dečko kupio, ali moji napori su bili retki i neredovni. Shvatila sam da moram da izgradim snažnu volju. I donela čvrstu odluku – krećem na jogu. Naći ću redovan posao i redovan izvor zarade! Transformacija duha u psihologiji joge polazi od treće čakre, koja vlada voljom. Ona je odskočna daska za više nivoe spiritualnog razvoja. Od ostatka novca nisam imala velike planove – knjige, pivo, i poneka klopa u 3, 4 ujutro, nakon celonoćnog žurkanja. Studentski život.

Od tog trenutka preskočila sam poneki usamljeni mesec, ali nisam prestajala sa vežbanjem. Osoba koja sam danas beskrajno je drugačija od one nesigurne Mirte koja je započela svoje joga putovanje. Najkrupniji preobražaj je taj što ova Mirta sada zna da je promena moguća, poznaje tehnike koje to omogućavaju, i ima snagu i veru u sebe i život. To nema cenu i ne može se izmeriti.

Malo merljivog


Kao neko ko vodi svoj biznis, brojke su nešto čime moram da se bavim. Tako su me sinoć napale brojke, pa sam krenula da se sa njima borim na papiru. Međutim, kao osobi koja neguje spiritualnu stranu sebe, sa pomalo revolucionarnim duhom, kapitalizam je dugo bio odbojan i stran. Uz to je pod ruku išao i otklon prema novcu. Ovo je česta pojava u krugovima joga instruktora. Postoji ta perspektiva da novčana pitanja ne spadaju u domen spiritualnog, i da, ako razmišljaš o novcu po “default-u” si škrt i pohlepan, i bez poverenja u Univerzum. Mada to stanovište ima neke utemeljenosti, pretežno je izvučeno iz konteksta i preuveličano. Na kraju krajeva, zašto bi Bog mrzeo ekonomiju, i šta to ima protiv aritmetike?

Shvatila sam da me ovaj pogled ograničava, i sprečava moj razvoj. Sve bogatstvo ovog sveta, takođe je stvorila viša sila. Za mene je joga neizmerno vredna i, zahvaljujući novcu i mogućnosti da platim svoje učitelje, ja sam danas ovde gde jesam. Sama nisam mogla, i zato sam uložila dodatnu energiju da bih tu prepreku prevazišla. Transformacija nema kraja!

U svome životu sam na časove joge i edukacije o jogi, uzimajući u obzir inflaciju, potrošila oko 760 000 dinara. Pored toga kupila sam preko 100 knjiga na srodne teme, preko 30 joga rekvizita i 4 članstva u svetskoj Joga alijansi i drugim joga savezima. Na časovima joge koje sam pohađala i održala provela sam preko 1550 sati, a koliko sam sama vežbala i istraživala je neisprativo. I, mada brojke ne mogu opisati suptilne dimenzije i lično iskustvo, one su iskaz vrednosti. Povremeno dođe trenutak da se podvuče crta u životu. Da li je transformacija stvarno ono što želim, ili samo kukam? Kako trošim svoje vreme i novac? Šta vrednujem? Koliko energije ulažem u ostvarenje svojih ciljeva?

Bitna pitanja


Na kraju krajeva novac je valuta zavisna od vremena i utrošene energije. Za sticanje i trošenje novca potrebna su oba. Koliko ti ceniš svoje telo i duh? Da li ulažeš energiju u to što smatraš vrednim? Da li si vođena impulsima ili svesno donosiš svoje odluke? Gde želiš da budeš i koje korake preduzimaš da tamo stigneš?

Svesna odluka praćena akcijom ima veliku moć. To je tajna joge. Nije dovoljno samo pričati i razmišljati, želeti. Potreban je jači i usmereniji impuls. Mi smo multidimenzionalna bića, i naše telo, energija, um i vrednosni sistem, svi oni učestvuju u našem životu. Kada se oni poravnaju, kada se usmere na istu stvar, tada se stvara velika sila. Rezultati su neminovni.

Da li si spremna da doneseš tako snažnu ODLUKU?
Jesi li VOLJNA da napraviš korake ka svome cilju?

Ako je tvoj odgovor DA, zakaži svoj čas joge!