Izuzetne sposobnosti i moći: sutre 3.39 – 3.46

Izuzetne sposobnosti i moći, iako nisu težnja joge, prirodno iz nje proizilaze. Kao što sam u nekim prethodnim tekstovima o joga sutrama napomenula, nešto što je jednom čoveku normalno, drugom može biti, ili bolje rečeno, može se činiti nepremostivo udaljeno. Po meni je već izuzetno to da moja joga instruktorka ima oko 85 godina i i dalje je vitalna, aktivna i izuzetno bistra. No, hajde da vidimo kakva još čuda Patanđali najavljuje.

3.39 “Pomoću ovladavanja silama koje prenose osete iz tela do uma moguće je ovladati spoljašnjim stimulusima. Na primer, čovek može da toleriše vodu bilo koje temperature, ili ubode trnja, ili može da hoda po nestabilnim površinama, pa čak da se oseća lak kao balon.”

Poznat je Vim Hofov metod i njegova sposobnost da izdržava izuzetno niske temperature vode uz pomoć tehnika disanja. Takođe, tibetanci su razvili tehniku koja se naziva tumo koja im omogućava, ne samo da zadrže unutrašnju toplotu već i da je isijavaju. Tako su, recimo, u pojedinim eksperimentima tibetanski monasi sušili peškire postavljene na njihovo telo.

Izuzetne sposobnosti i moći budistickih monaha

Čuda fakira poput hodanja na užarenom uglju, ili raznih vrsta probadanja poput taoističkog rituala na Tajlandu, često su činjena kao veliki izrazi posvećeništva. Majkl Talbot je u svojoj knjizi “Holografski univerzum” pominjao brojne primere čuda, objašnjavajući da je pojavni svet samo holograf imaginarnog. U delu “Autobiografija jednog jogija” Jogananda nam takođe dotiče i približava misteriju. Baš kao što telo ne razlikuje zamišljeno od viđenog, tako ni “spoljašnji svet”, mada sa određenim delay-em (odlaganje).

3.40 “Ovladavši samanom, čovek može da doživi iskustvo velike vreline.”

Samana je jedna od 5 vrsta prana. Pun naziv je samana vayu. Ona se prostire od dela iznad karlice do ispod grudnog koša, zahvatajući stomak. To je centar vatre. Tako recimo, ako nismo “naložili”, ako nemamo hrane, može nam postati hladno. Zagrevajuće tehnike, kao što je tumo, bhastrika, kapalbhati, udijana bandha ili agnisari krija, sve aktiviraju stomačne mišiće, raspirujući vatru. Iz istog razloga, standardne vežbe koje angažuju stomak pomažu nam da se zagrejemo.

3.41 “Samjama na odnos između čula sluha i prostor razvija izuzetno čulo sluha.”

Samjamu možemo prevesti kao intenzivnu koncentraciju. Poznato je da su zvuk i prostor neraskidivo povezani. Zvuk je vibracija koja se u vidu talasa prostire i odbija od čestice. Iz tog razloga postoje posebno dizajnirani prostori zarad bolje akustike. Na isti način je i naše uho oblikovano, da bi lakše primilo zvuk. I naš um je značajan deo slušnog aparata, jer on prima informaciju o zvuku i tumači ga.

Pravo je čudo kako ljudske biće funkcioniše u svoj svojoj složenosti. Za izoštravanje naše percepcije zvuka možemo kontemplirati o ovim temama, vežbati slušanje, ili raditi različite energetske vežbe, kao što je višudhi šudhi.

3.42 “Pomoću samjame na odnos između tela i prostora i ispitivanja svojstava objekata koji mogu da lebde, kao što je paperje pamuka, može se postići znanje o kretanju u prostoru.”

Na isti način možemo da proučavamo koja su svojstva različitih objekata koji se kreću, i objasniti njihovo kretanje. Prema nekim prevodima, ova joga sutra zapravo govori o mogućnosti levitacije i teleportovanja. Mnogi tvrde da se ove izuzetne sposobnosti i moći mogu ostvariti uz pomoć joge, kako fizički, tako i mentalno. Sadhguru u ovom klipu govori o tome. Još jedna zanimljiva knjiga koja govori na tu temu je “Život i učenja majstora dalekog istoka”.

3.43 “Ispitivanjem tih fenomena i razvijanjem uslova u kojima um ne brka percepciju, rađa se izuzetna sposobnost pomoću koje čovek može da sondira druge umove. Pored toga, oblaci koji zamračuju ispravno opažanje se minimizuju.”

Šta znači sondirati druge umove? Ova rečenica mi je zvučala naprijatno i nisam je najbolje razumela u početku. Međutim, pronašla sam nekoliko drugih prevoda i tumačenja koja su mi pomogla da je shvatim. Zapravo, Patanđali je hteo da objasni da, pojedinac zaglavljen u svom egocentričnom umu nije u stanju da razume stvarnost ispravno. Međutim, prevazilaženjem ega u stanju smo da dopremo do izvora znanja. Ova tvrdnja se zapravo oslanja na tumačenje postojanja kao holografa. Unitarna svest je istinski izvor znanja.

3.44 “Samjama na poreklo materije u svim njenim oblicima, pojavama i funkcijama može da se razvije u vladanje elementima.”

Prema jogi, naše telo, kao i čitava priroda izgrađeno je od 5 elemenata, zemlje, vode, vatre, vazduha i prostora, odnosno etra. Njihova igra pravi specifičnosti svakog objekta, kao i svakog bića. Ajurveda, recimo, objašnjava, da je svako od nas takođe izgrađen od elemenata, pristutnim u našem telu i umu u različitim proporcijama. Usaglašavanjem našeg života sa time možemo u njega uneti blagostanje.

3.45 “Kada se ovlada elementima, oni nas više ne uznemiravaju. Telo dostiže savršenstvo i izuzetne sposobnosti postaju moguće.”

Najveći broj čakri povezane su sa određenim elementom, telesnim organima i čulima. Zato, harmonizacijom elemenata dovodimo telo u harmoniju. Recimo da imamo gastritis. To je znak da je element vatre u nama preaktivan. Ovo stanje je uzrokovano vatrenim temperamentom, povredom mišića u zoni vatre, kao i preteranim unosom pića i hrane sa elementom vatre, kao što je alkohol i ljuta hrana. Potrebno je da ga umirimo. Ajurveda u tu svrhu, na primer, preporučuje pijenje pirinčane vode. Pirinač je hidrofilan, i on pacifizira vatru. Na taj način utičemo, ne samo na svoje telo nego i na svoj karakter.

Primeri su brojni. Bitno je da znamo da svaki od tih elemenata ima svoje kvalitete i neku vrstu svesti. Tako nas recimo žestina vatre može nagoniti da upadamo u konflikte sa drugima, da budemo preterano takmičarski nastrojeni i sl. Naš život postaje programiran. Ukoliko se pomirimo sa tim elementom, postajemo slobodni da oblikujemo život u skladu sa svojom svesnom namerom.

3.46 “Savršenstvo tela znači dobre crte, privlačnost za druge, fizičku čvrstinu i neuobičajenu fizičku snagu.”

Ovakvo telo otvara nam sva vrata i postajemo zadovoljni, slobodni i oni koji svima donose radost. Izuzetne sposobnosti i moći postaju moguće.

Ako želiš da se oslobodiš sopstvenih okova i kreneš putem izuzetnosti, joga je tvoj put.

Pridruži mi se na praksi. Piši mi i zakaži svoj čas.

Izvori:

  1. Desikačar. 2015. “Srce joge: Razvoj lične prakse“.
  2. https://shlokam.org/texts/yogasutra-3-44/
  3. https://www.swamij.com/yoga-sutras-33949.htm