Joga i korona

Korona i dalje izaziva paniku, jesenja sezona je počela, a sa njom i očekivani pad imuniteta kod mnogih ljudi. Razlozi tome su mnogobrojni. Izlaganje sunčevim zracima je izuzetno važno za naš imunitet, čega nam u hladnim mesecima manjka. Sunce takođe utiče na naše raspoloženje, i čini nas “vedrim”, a kada se lepo osećamo psihički, to povratno utiče da se i naše telo lepo oseća (odnos je uvek dvosmeran).

U hladnijim mesecima obično smo i manje aktivni što ponovo umanjuje našu vitalnost. Skloni smo da više jedemo, što nas čini tromima. Često se i manje družimo s ljudima, što može uzrokovati osećaj usamljenosti (što ne znači da povremeno povlačenje u sebe nije zdravo). Neprilagođene odevne navike, posebno naglom padu temperature koji sledi u večernjim satima, mogu izazvati prehladu i slično. Takođe, smatra se da su jesen i proleće prelazne sezone, i da je njihov početak idealno vreme za detoksikaciju organizma i njegovu pripremu za hladnije, odnosno toplije doba.

Primetićemo, na primer, da su brojke obolelih korona (COVID 19) virusom krenule da rastu, a da su za vreme letnjih meseci opale. Setimo se da smo tada hodali slobodnije, i gotovo zaboravili na prethodnu buku oko pandemije. Koji je, dakle, presudni sastojak za zdravlje? Jak imunitet. A nećemo ga imati ako se budemo plašili. Zapravo, treba da činimo sve ono što će nam pomoći da se osećamo lepo, snažno i zadovoljno.

Kako nam joga pomaže?

Joga podstiče cirkulaciju, čime povećava dotok hranljivih materija i energije u sve delove tela, a usput ih čisti od toksina. “Voda koja teče je bistra, dok ona koja stoji postaje bara”, kaže kineska poslovica. Insistiranjem na dubokom, produženom disanju, joga čisti naša pluća i povećava njihov kapacitet, što nam, uporedo pruža i više energije i umiruje nas. Time se i umanjuje mogućnost pojave respiratornih bolesti. U joga položajima, a posebno primenom jogičkog daha, masiraju se i podstiče rad skoro svih delova tela. Iskusni joga instruktor u stanju je da primeti prirodne nedostatke svojih učenika, i prilagodi časove individualnim potrebama svakoga. Praksa joge podstiče osećaj zadovoljstva, prisutnosti i lakoće. Joga utiče na energetske tokove, čisti blokade, podstiče harmonično kretanje energije i povećava izdržljivost. Filozofija joge, utkana u praksu, primeljiva je i van te prakse i pomaže nam da se mudro nosimo sa životnim okolnostima.

Korona – moja perspektiva

Kada sam se već dotakla teme korone, volela bih da podelim svoju perspektivu. Globalna pandemija korone ukazala je na par velikih problema globalnog društva, koji leže u našoj kulturi. Mi smo se otuđili od naših tela i prirode, i pokušavamo da primenimo kratkotrajna rešenja na dugoročne probleme. Zdravlje se ne nalazi u nekim pilulama, vakcinama i maskama, a posebno ne u “socijalnoj distanci”, nego u nama samima. Ovime ne tvrdim da ljudi koji imaju potrebu da nose maske i izbegavaju kontakt to ne treba da rade. Ali, s druge strane mislim da je suludo i nezdravo, telesno i psihički, ograničiti mogućnost kretanja i društvenog bivstvovanja (a mi jesmo društvena bića).

Dakle, manjkavost našeg društva je ta da smo spremni da prihvatimo radikalne mere, poput zatvaranja i uvođenja policijskog časa; spremni smo da verujemo navodnim stručnjacima sa televizije; spremni smo da pijemo šaku hemijskih proizvoda o kojima ne znamo ništa; spremni smo da mrzimo našeg komšiju koji se ne ponaša kao mi; a nismo spremni da izdvojimo nekoliko sati nedeljno na fizičku aktivnost, mada nijedan doktor nema dilemu oko toga da li je ona zdrava za nas.

Želiš da pristupiš svom zdravlju celovito, holistički? Pridruži mi se na časovima joge.

Slikao: @spark_visualart.