Fleksibilnost iz dva ugla

Joga je veština koja spaja fleksibilnost, istrajnost, usredsređenost i snagu. Sve ovo biva začinjeno, najčešće povremeno (u zavisnosti od dubine usredsređenosti i prakse), bljescima svesnosti, prisutnosti koju nije jednostavno opisati.

Zamislimo se sada na temu fleksibilnosti.

Šta je fleksibilnost?

Fleksibilnost je, kako telesni, tako i psihički kvalitet. Kako bismo se lakše snašli u životnim okolnostima, treba da negujemo taj kvalitet.

Jedan od najznačajnijih postulata joge je da su naši mentalni stavovi materijalizovani u našem telu. Joga svojom holističkom filozofijom objašnjava da od tela treba da krenemo, ukoliko želimo da razvijemo sebe kao biće, s obzirom da je ono opipljivo, a pristup njemu najlakši. Međutim, telo kao nešto čvrsto se našim naporima suprotstavlja. Iz tog razloga potrebna je upornost i konzistentnost da bi se promena postigla.

Time, u našoj praksi istezanja, ne radimo samo na pojačanju pokretljivosti našeg tela, već ovaj naš napor seže i mnogo dublje.

Kako ti pokretljivost pomaže u svakodnevnici?

Navešću jednostavan primer. Imam jedan par patika koji povremeno obuvam dugi niz godina, iako zbog krampona namenjenih za planinarenje nisu pogodne za šetanje beogradskim, često ispucalim ulicama. Mnogo puta mi se u njima dešavalo da iskrenem stopalo, nepažljivim gaženjem po nepredvidivom asfaltu. Ovi događaji su umeli da mi izazovu bol, a ponekad i dugotrajnu neprijatnost.

Otkako su moji skočni zglobovi fleksibilni, nikakva se bol ne javlja. Čak su mi se i refleksi poboljšali, te me iskrenuće ni najmanje ne uspori, samo produžim hitrim hodom. Dakle, u stanju sam da prevaziđem potencijalno neprijatnu situaciju i nastavim dalje, nepromenjenog raspoloženja.

Primer sam navela jer je vrlo konkretan. Sve promene na emotivnom i psihičkom planu mnogo su suptilnije i potrebno je pažljivo oko da ih uvidi.


Život pred nas postavlja razne situacije. Kako u njima reagujemo je na nama.

Želiš da treniraš fleksibilnost?

Ovo je moj kontak. Prijavi se na časove.