Đala neti

Neti je jedna od šatkarmi, šest jogičkih tehnika čišćenja. Šat u prevodu znači šest, a karma znači proces ili čin. Postoje različiti oblici neti tehnike, ali đala neti je najjednostavniji.

Priprema:
Za ovu tehniku potrebna nam je neti posuda, koju možete videti na slici. Podseća na čajnik i prilagođena je jednostavnom sipanju vode u nozdrvu, tako da voda iscuri kroz drugu. Kako bismo što bolje isprali sadržaj nosa i sinusa, sipaćemo toplu vodu sa morskom ili himalajskom soli. Ja uvek prvo prokuvam vodu količine 2 neti posude, i u nju sipam 1 kašičicu soli. Sačekam da se voda dovoljno ohladi, a zatim proverim da li je temperatura odgovarajuća sipajući je na zglob šake. Ukoliko je temperatura približna temperaturi tela iskustvo će biti prijatno.

Korišćenje:
Kad smo se uverili da je voda odgovarajuća stanemo iznad lavaboa, prislonimo neti nozdrvi i nagnemo glavu tako da se slana voda slije niz drugu nozdrvu. Dišemo na usta mirno, dok čitav sadržaj netija ne iscuri, a potom izduvamo nozdrve. Ponovimo postupak na drugoj strani. Primetićemo da je proces izbacivanja sluzi podstaknut. Ova tehnika može se praktikovati svakoga dana.

S obzirom da su sinusi sada vlažni, potrebno je sačekati da se osuše pre izlaganja hladnoći (i pre spavanja). Kako bismo se postarali da su ovi disajni putevi suvi možemo uraditi neku od tehnika disanja, poput kapalbhatija i bhastrike, prilikom kojih pokrećemo snažne vazdušne struje.

Jogički tekstovi navode da neti povoljno deluje na sinuse i oči, sprečava bolesti grla, uha i nosa, uklanja tenzijom aktiviranu glavobolju. Smatra se i da otklanja mišićnu tenziju lica, anksioznost, depresiju i emotivnu tenziju. Budeći čakru trećeg oka, agju, neti balansira levu i desnu hemisferu mozga i podstiče intuiciju, razvija našu mogućnost pravilnog uviđanja uz mnoštvo suptilnijih efekata. Nakon netija osetićete se osveženi kao pored morske obale.

Izvori:
1. Literatura i predavanja učitelja Dragana Lončara na kursu za joga instruktra u Vidya Yoga školi (https://www.vidyayoga.net) .
2. https://www.joga.rs/joga/zdrav-zivot/neti-bide-za-nos-neti-dalaneti-jala-neti
3. Ukoliko želite da nabavite jednu ovakvu posudu, možete kontaktirati Aura New Age Shop. Ja sam tamo svoju nabavila (https://www.newageshop.rs).