5 joga vežbi za dobro raspoloženje

Dobro raspoloženje neminovno sledi nakon vežbanja joge. Razlog za to je taj što joga promoviše svesnost sebe, što doprinosi prisutnosti u trenutku, umesto razmišljanja o onome što se desilo, ili tek treba da se desi. Pored toga, disanje je centralni fokus joge. Produžen dah koji angažuje cela pluća, sa naglaskom na produžavanju izdaha, podstiče stanje relaksacije. Putem vagus nerva mozak prima signal da je vreme da se uključi parasimpatikus. Tada se celo telo regeneriše, a u zdravom telu je zdrav duh. To je razlog zašto je joga postala jedna od najpopularnijih komplementarnih terapeutskih praksi danas.

Pored toga, mnogi joga položaji regulišu rad žlezda, i balansiraju hormonski status. Ovo direktno utiče na dobro raspoloženje. U narednim redovima opisaću položaje koji su posebno efikasni u popravljanju raspoloženja.

Utanasana

Ovaj stojeći položaj izvodi se na sledeći način:
Stanemo sa paralelnim stopalima na širini kukova. Sa izdahom polako spustimo grudi na butine, a šake postavimo pored stopala sa spolašnje strane, sa dlanovima oslonjenim o prostirku. Oborimo glavu.

Leđa treba da ostanu prava. U zavisnosti od naše fleksibilnosti odredićemo u kojoj meri će se noge opružiti. Bitno je da se istezanje oseća, ali ne i da bude prejako i neprijatno. Ostajemo u položaju minimum 8 respiracija, polako produžavajući dah, a posebno izdah.

Sarvangasana

Ovo je jedan od meni omiljenih položaja. Njegovi efekti se obično odmah osete. Ovde se krv intenzivno sliva u glavu, što opušta nerve i poboljšava funkcionisanje mozga. Srčani ritam se smiruje, jer unutrašnji organi kao da grle srce, a izdah je prirodno naglašen zbog blagog pritiska o pluća.

U položaj ulazimo tako što prethodno legnemo na leđa. Sa udahom sastavljene noge se podižu u vertikalan položaj. Sa izdahom šakama podupremo leđa, pa uspravimo trup i noge koliko telo dopušta. Možemo ostati takođe minumum 8 respiracija, uz posmatranje širenja i skupljanja stomaka dok dišemo.

Paščimotanasana

Sedi pravih nogu i leđa. Sa udahom ruke na stranu pa iznad glave, prepletenih prstiju, zarotiranih dranova ka nebu. Fino se istegni i izguraj pete. Sa izdahom tako ravnih leđa spusti se ka nogama. Pusti glavu da padne i opusti vrat.

Nije neophodno da uhvatiš stopala. Bitno je da leđa budu prava. Ako su ti prsti stopala i pete nedostižne, možeš provući šake ispod potkolenica i nežno se povlačiti i istezati. Ostani jednako u ovom položaju kao i u prethodnim.

Širšasana

Kao što je sarvangasana – sveća, kraljica asana, stoj na glavi je kralj asana. Naravno, ovaj položaj je početnicima uglavnom pretežak, ali može se izvoditi uza zid, ili uz pomoć nekoga ko će da pridržava i nadgleda vežbača. Preduslov su relativno jake ruke, šake i vrat. Ako ni tako ne možeš da ga uradiš, nastavi uporno da vežbaš i doći će jednom taj čas.

Ulazak:
Iz položaja balasana, prepletemo prste i postavimo dlanove na potiljak, laktove na stranu (tako da tačke glave i laktova obrazuju stabilan trougao). Na mesto laktova spustimo dlanove, i prste šaka raširimo koliko god možemo. Stopala oslonimo o prste. Sa izdahom ispravimo noge. Sa nekim narednim izdahom polako popnemo kolena na nadlaktice. Sa udahom polako podignemo i opružimo noge.

U položaju ostanemo koliko možemo. U početku će to možda biti svega par sekundi, ali vremenom će se produžavati sve do par minuta. Kada napuštamo položaj ostajemo još par minuta u balasani, da se pritisak u glavi stabilizuje.

Mirta u pozi, stoj na glavi

Ukoliko postoji bilo koji zdravstveni problem poželjne su konsultacije a joga instruktorom ili lekarom pre vežbanja.

Meditacija

Meditacija je upravo ta prilika da steknemo duboke uvide. Bilo koju meditativnu tehniku da koristimo, uvidi je mogu pratiti. Ne moraju se instant pojaviti, već mogu naknadno da isplivaju, u bilo kom trenutku. Neki proučavaoci ljudskog mozga tvrde da je razlog taj što, za vreme meditacije, dolazi do stvaranja specifičnih moždanih talasa, koji obezbeđuju bolju koheziju moždanih centara. To je kao da sve naše sinapse koje smo kroz život stvarali funkcionišu u harmoniji. Prirodno je da mudrost može da ispliva, jer u nama su pohranjene sve informacije koje smo ikada primili.

Predlažem da vežbanje meditacije traje bar 15 minuta. Najpoznatija forma meditacije je ona gde je pažnja usmerena na disanje, dok je dah neusiljen, nekontrolisan, prirodan. Preporučeni položaj je položaj pravih leđa, tzv. sukhasana, poznatija kao turski sed, ili sidhasana. Ako su leđa bolna, mogu se tako potpuno uspravna osloniti o zid. Ipak, ako je moguće, bolje je ostati bez oslonca, jer to održava um budnijim.

Meditacija je jedna od najtežih joga vežbi. Međutim, kao i sa svim vežbama, tako je sve do jednog trenutka, kad ne postane lagana, prijatna, potpuno prirodna. Njen veliki dar je i taj što svako može da je vežba. Najbolje je da se meditacija radi odmah nakon prakse asana, jer smo prethodno prodisali, oslobodili višak energije, mišićnu tenziju i usmerili pažnju na unutra.

Zaključak

Moja klijentkinja je nedavno rekla kako joj je 5 meseci vežbanja joge sa mnom pomoglo više od 2 godine psihoterapije. Ovime ne želim da umanjim vrednost psihoterapije. Svima nam je ponekad potrebno da otvorimo dušu i promislimo o stvarima koje proživljavamo, kako na spoljašnjem tako i na unutrašnjem planu. Ali razgovor nije rešenje, to znaju i psihoterapeuti. Rešenje se pojavljuje onda kada promenimo svoju svest, i kada preduzmemo određene akcije da prilagodimo svoj život potrebama svog bića. Na tome se joga bazira.

Joga je aktivan pristup, pristup promišljanja stopljen sa delanjem. Svaki položaj izaziva nešto drugačije efekte i osećaje, i zato nas zadržava u stanju novog. Ako želimo da promenimo svoj život, to stanje novog je neophodnost.

Naravno, kao i sve, na početku je teško. Možda se i nećemo odmah osećati tako zen i lepo kao što nam svi obećavaju. Um i telo će se svim silama boriti protiv promene. Sećam se svojih početaka. Osećala sam se kruto i nemoćno. Bila sam ljuta na sebe, pa i na svoju instruktorku što zahteva od mene da ulazim u, za mene nemoguće položaje. Ali ona zapravo ništa nije zahtevala, ne više od onoga što je za moje telo u tom trenutku dosežno. Samo sam projektovala. Malo po malo, preobrazila sam se, kako spolja tako i iznutra. Neizmerno sam zahvalna njoj, jogi i magičnom putu zvanom život na tome.

Za najbolje efekte poželjno je da vežbaš redovno, kao i da položaji budu deo smislene programske celine. Ako želiš da napravim specijalan program baziran na tvojim potrebama, kontaktiraj me da zakažemo konsultacije.

A ako ti više odgovara dinamika grupnih časova, saznaj više ovde.